Laden afbeelding...

Welkom op Glasvezel voor Sint Anthonis

Ja, ik spreek mijn voorkeur uit voor Glasvezel !!!

Laden afbeelding...

Home

Nieuws

Waarom is Glasvezel beter?

Wat is Glasvezel?

Laat je stem horen !!!

LVCNET zoekt vrijwilligers!!!

Meest gestelde vragen

Zelf vragen stellen

Links

Waarom is Glasvezel zoveel beter voor datatransport als koper

Om data over een koperkabel te transporteren moet er spanning op de kabel worden gezet om er stroom doorheen te kunnnen sturen.
Omdat een koperkabel een weerstand heeft voor stroom zal er dan ook een spanningsverschil tussen het begin van de kabel en het einde van de kabel komen te staan.
Daarom is de spanning aan het begin van de kabel hoger dan het einde van de kabel en daarom zal een signaal wat over een koperkabel gestuurd wordt ook zwakker worden al naar gelang de lengte van de kabel.
Welke techniek ook gebruikt wordt, er is geen enkele techniek van datatransport over koperkabel die geen verlies van signaalsterkte opleverd over een bepaalde lengte kabel.
Ook de kabel van Ziggo is hier geen uitzondering op omdat Ziggo nog steeds koper gebruikt van de wijkcentrale naar Uw huis.
Alleen omdat Ziggo wel glasvezel heeft liggen tussen Ziggo en Uw wijkcentrale, kan Ziggo toch hogere snelheden leveren als bij DSL (ADSL, ADSL2, ADSL2+, VDSL, VDSL2, SDSL) mogelijk zijn.
Ziggo zal echter snel af moeten haken als op glasvezel in de nabije toekomst snelheidsverhogingen zullen worden doorgevoerd.

Bij een techniek als DSL verzwakt het signaal erg snel.
ADSL2+ behaald in theorie een snelheid tot 20 Megabit per second en kan tot een maximale afstand van ongeveer 5 kilometer van de telefooncentrale gebruikt worden.
Als je echter 5 kilometer van de telefooncentrale zou wonen dan heb je nog maar een fractie van die 20 Megabit per seconde over.
Met een techniek als VDSL is in theorie een snelheid van 50Mbit haalbaar.
Wat er echter niet bij verteld wordt is dat die snelheid nog veel sneller in elkaar zakt als bij ADSL2+.
Tot 1,5 kilometer van de telefooncentrale is VDSL sneller als ADSL2+.
Na die 1,5 kilometer is ADSL2+ echter sneller als VDSL omdat VDSL met hogere frequenties werkt als ADSL2+ en daarom meer last heeft van de capacitieve weerstand van koperkabel.
Daarom wordt VDSL simpelweg niet meer geleverd als je meer als 1,5 kilometer van de telefooncentrale woont.
Verder is koper kabel ook nog eens gevoelig voor storing van buitenaf zoals elektrische en magnetische velden.

Glasvezel werkt compleet anders.
De data die je er in stopt komt er aan de andere kant ook uit op de maximale snelheid die alleen wordt beperkt door je abonnement en het glasvezelmodem.
Omdat glasvezel ongevoelig is voor storingen van buitenaf is glasvezel dan ook nog eens bijzonder stabiel.
Data wordt over glasvezel gestuurd met laserlicht.
Over een single mode glasvezel, zoals gebruikt zal worden bij glasvezel projecten zoals in Land van Cuijk, kan data verstuurd worden over een maximale afstand van 70 kilometer zonder dat het signaal versterkt hoeft te worden.
De afstand die het signaal af moet leggen is niet van invloed op de snelheid van de data die je er overheen stuurt.
Glasvezel abonnementen voor consumenten worden nu al geleverd met snelheden tot 1 Gigabit per seconde terwijl glasvezel met de huidige technieken al 10 Gigabit per seconde kan halen.
De beperking van de te behalen snelheden over glasvezel is op dit moment echter niet de glasvezel zelf maar de glasvezelmodems.
In de toekomst kun je zeker nog hogere snelheden verwachten en die zullen dan behaald kunnen worden door je glasvezelmodem te vervangen door een nieuwer modem met meer capaciteit.

Wie overigens denkt dat glasvezel binnenkort al weer zal worden verslagen door een draadloos G5 netwerk, heeft nog niet begrepen dat glasvezel niet slechts een nieuw product is.
Sinds Alexander Graham Bell in 1876 de telefoon uit vondt gebruiken we al koper om spraak over te brengen en de elektrische telegraaf werd zelfs al uitgevonden rond 1835.
De vervanging van koper voor spraak- en dataverkeer door glasvezel is een veel grotere stap dan veel mensen zich realiseren.
Glasvezel zal een draadloos G5 netwerk niet alleen overtreffen in snelheid maar ook zeker in stabiliteit.
G5, hoe geavanceerd het ook zal zijn, is niets anders als een radiosignaal.
De radio die nooit stoort moet nog uitgevonden worden en ook G5 zal hier geen uitzondering op zijn.
Voordat we overigens een draadloos G5 netwerk kunnen verwachten met weer hogere snelheden, zal glasvezel die hogere snelheden al lang weer hebben overtroffen omdat glasvezel simpelweg nog lang niet de maximaal haalbare snelheidslimiet heeft bereikt.
Glasvezel zal tot in de verre toekomst onverslagen blijven als beste data transport medium.